Voor professionals
Themadossiers | Vluchtelingen

Vluchtelingen, statushouders en asielzoekers

Er zijn op basis van verblijfstitel twee groepen vluchtelingen: asielzoekers (in afwachting van de beslissing over hun asielverzoek) en statushouders of vergunninghouders (vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen). Onderstaande informatie is op beide groepen van toepassing.

 

Vluchtelingen en medische zorg

Wat gebeurt er met vluchtelingen die medische zorg nodig hebben? Medewerkers van het Rode Kruis, gemeente en Vluchtelingenwerk zijn aanwezig om mensen te begeleiden. Er is ook medische begeleiding via de GGD. De medische zorg aan bewoners van een asielzoekerscentrum sluit zoveel mogelijk aan bij de reguliere zorg in Nederland. Net als ieder ander kunnen asielzoekers naar de huisarts, verloskundige of ziekenhuis. De vergoeding van de zorg is voor asielzoekers vastgelegd in de Regeling Medische zorg Asielzoekers (RMA).

Publieke gezondheidszorg

Net als voor alle andere inwoners van Nederland is de GGD verantwoordelijk voor de publieke gezondheidszorg voor asielzoekers. Deze zorg is met name gericht op preventie, voorlichting en screening. De verplichte controle op tbc die alle asielzoekers bij hun aankomst krijgen maakt hier deel van uit.

Ondersteuning voor professionals

ARQ Centrum'45

In de regio Hollands Midden kunt u voor vragen terecht bij ARQ Centrum'45. ARQ Centrum'45 is gevestigd in Oegstgeest en is het expertisecentrum voor diagnostiek en behandeling psychotrauma. Zij hebben een speciaal programma Kind, gezin en trauma. Dit programma biedt activiteiten op terrein van preventie, consultatie, diagnostiek en behandeling. De helft van de clientèle bestaat uit vluchtelingen en asielzoekers.

ARQ Centrum’45 behandelt mensen met complexe psychotraumaklachten. Hieronder wordt verstaan een combinatie van meerdere stoornissen, ontstaan door herhaalde en/of langer durende traumatisering.

Kennisdossier Jeugd-ggz voor vluchtelingenkinderen

In Nederland wonen steeds meer kinderen die met of zonder hun ouders naar Nederland zijn gevlucht. In februari 2021 zaten 6.956 kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar in de centrale opvang van het COA. Zorg- en onderwijsprofessionals kunnen in toenemende mate te maken krijgen met vluchtelingenkinderen die een beroep op hen doen.

Het kennisdossier Jeugd-ggz voor vluchtelingenkinderen van Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie biedt praktische informatie over zorg en voorzieningen, interventies en methoden en wie waarvoor verantwoordelijk is. Ook biedt het dossier een overzicht van organisaties en experts die benaderd kunnen worden voor meer informatie of hulp bij vragen.

Overzicht voorlichtingsmateriaal diverse talen

In het Overzicht voorlichtingsmateriaal diverse talen zijn, geordend per gezondheidsthema, materialen opgenomen die u als professional kunt gebruiken tijdens een consult of in contact met vluchtelingen. De materialen zijn geschikt om aan vluchtelingen uit te reiken of te tonen.

Eenvoudig voorlichtingsmateriaal

Eén van de specialismen van Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen, is het ontwikkelen van nieuw en het aanpassen van bestaand voorlichtingsmateriaal. Zodanig dat het ook begrijpelijk is voor laagopgeleiden/laaggeletterden, migranten of mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. De producten zijn te vinden op de website van Pharos. Kijk in de Kennisbank van Pharos.

In het Gezondheidsboek - Wie helpt mij als ik ziek ben? Wat kan ik zelf doen? staat begrijpelijke, laagdrempelige informatie over ziek zijn en zorg krijgen in Nederland.

Handreikingen vluchtelingenkinderen in de kinderopvang

Voor iedereen die in de kinderopvang te maken heeft met vluchtelingenkinderen en hun ouders zijn er 4 handreikingen:

Trainingen voor professionals

Voor professionals die (gaan) werken met vluchtelingen en asielzoekers en daarbij behoefte hebben aan meer kennis en informatie zijn er de volgende online cursussen:

Ondersteuning en voorlichting voor vluchtelingen en asielzoekers

Meer informatie

Uitgelicht

Bekijk ook