Jeugdgezondheidszorg

Als ouder van uw pasgeboren baby krijgt u te maken met verschillende soorten hulp en zorg. De eerste week na de bevalling krijgt u hulp van de kraamverzorgster. Na de kraamtijd neemt de jeugdgezondheidszorg (JGZ) dit over. In de eerste periode krijgt uw baby een hielprik en een gehoortest.

Het huisbezoek

Na ongeveer twee weken komt de jeugdverpleegkundige op huisbezoek. In het eerste huisbezoek maakt u kennis met de jeugdverpleegkundige. Zij doet een intake en geeft uitleg over het consultatiebureau (jeugdgezondheidszorg). Ook vraagt ze hoe het met u en uw partner gaat.

Tot slot bekijkt de jeugdverpleegkundige uw baby en soms wordt uw baby ook gewogen. De jeugdverpleegkundige geeft u alle informatie die u nodig heeft. U kunt al uw vragen stellen.

Het consultatiebureau

Als uw baby ongeveer vier weken oud is gaat u naar het consultatiebureau. U krijgt dan het eerste gesprek met de jeugdarts. Tijdens dit gesprek geeft u toestemming om uw kind te laten vaccineren.

De jeugdarts of jeugdverpleegkundige houdt de eerste vier jaar de groei en ontwikkeling van uw baby goed in de gaten. Samen volgen jullie de grove en fijne motoriek, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de spraak- en taalontwikkeling. Verder doet de jeugdarts of jeugdverpleegkundige lichamelijke onderzoeken. Alles wat de jeugdarts en jeugdverpleegkundigen onderzoeken schrijven ze in het dossier van uw kind. 

U kunt zelf ook de groei en ontwikkeling bijhouden in de app van de GroeiGids of de I-Grow app.

De jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg is de gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. In sommige gemeenten zelfs tot 23 jaar. De JGZ volgt de ontwikkeling van uw kind. In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Dit betekent dat elke gemeente zelf mag bepalen hoe het de zorg voor kinderen inricht. Maar ook hoe de plek waar u de zorg kan vinden genoemd wordt. In sommige gemeenten moet u voor het consultatiebureau naar het CJG, in andere gemeenten is dit weer het Wijkteam.

Kijk voor meer informatie over de jeugdgezondheidszorg naar het filmpje op Youtube.nl.

Vaccinaties

Vaccinaties beschermen kinderen tegen een aantal ernstige infectieziekten. Tijdens je bezoeken aan het CJG krijgt je kind de vaccinaties volgens het Rijks Vaccinatie Programma (RVP). Je ontvangt hierover meer informatie van het RIVM, waaronder een persoonlijk vaccinatiebewijs.

Heb je een afspraak maar is je kind ziek?

Voelt je kind zich niet helemaal lekker en vraag je je af of het wel verstandig is om naar het CJG te komen? Soms is het beter om de afspraak te verzetten. Voor je kind is het niet prettig om van huis weg te moeten als het ziek is en er wordt voorkomen dat andere kinderen in aanraking komen met besmettelijke ziekten.

Je kunt beter niet komen als je kind:

  • hoge koorts heeft (boven de 39 graden);
  • geen hoge koorts heeft, maar wel een zieke indruk maakt;
  • besmettelijke diarree heeft (meer mensen in de omgeving hebben het ook);
  • in contact is geweest met een besmettelijke (kinder)ziekte of een van deze ziekten heeft, zoals waterpokken, RS-virus of kinkhoest;
  • een natte rode uitslag met puskopjes op de lippen en rond de mond heeft (krentenbaard).

Twijfel je ondanks het lijstje hierboven toch of je wel of niet kan komen? Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan gerust even contact op met het CJG.

FoldersGeef feedback