Huisbezoek in de zwangerschap
De verloskundige en de kraamzorg kijken mee met de zwangere of alles goed gaat. Zij ondersteunen aanstaande ouders op allerlei gebieden. Niet altijd kunnen zij helpen bij onderwerpen die spelen op dat moment of als de baby er is. Is meer hulp nodig? Dan kan gebruik gemaakt worden van een huisbezoek door een jeugdverpleegkundige. Deze jeugdverpleegkundige is ook degene die de ouder(s) zien als de baby geboren is. Na de geboorte van de baby neemt het consultatiebureau de begeleiding over.
Heeft de aanstaande ouder liever een afspraak bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of de verloskundige? Dat is ook mogelijk, al heeft een huisbezoek de voorkeur.
Doel huisbezoek
Het huisbezoek is in principe een eenmalig contact. Het is de bedoeling om samen de zorgbehoeften van de aanstaande ouder in kaart te brengen. Ook kan een ondersteuningsplan gemaakt worden. Dit plan kan gericht zijn op ondersteuning en advies door de jeugdgezondheidszorg of doorverwijzing naar andere hulpverlening.
Wie meldt aan?
Aanmelden kan op drie manieren:
- de aanstaande ouder meldt zichzelf aan via het aanmeldformulier huisbezoek zwangerschap. Dit formulier is ook te vinden bij de informatie over het huisbezoek op de CJG-website van de eigen gemeente. Daar kunt u het formulier met de knop 'Translate' zo nodig vertalen.
- de verloskundige (of andere zorgverlener) meldt samen met de aanstaande ouder aan bij de jeugdgezondheidszorg.
- de verloskundige meldt met toestemming de aanstaande ouder aan bij de jeugdgezondheidszorg.
Meer informatie
Meer informatie over het huisbezoek in de zwangerschap is te vinden bij de informatie over opvoeden en opgroeien voor ouders op de CJG-website van de eigen gemeente. Daar kunt u deze informatie met de knop 'Translate' zo nodig vertalen.
Contact
Als u vragen heeft over het huisbezoek dan kunt u contact opnemen via:
- telefoonnummer: 088 254 23 84
- e-mail: mailvragen@cjghm.nl