Nieuws
Testlocatie corona voor zorgmedewerkers van start

Testlocatie corona voor zorgmedewerkers van start

Testlocatie corona voor zorgmedewerkers van start

Zorgpersoneel uit de regio Hollands Midden kan zich op corona laten testen bij de drive-in naast het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp. De GGD Hollands Midden, SCAL Medische Diagnostiek en het Alrijne ziekenhuis werken hierin samen. De test-drive-in is bedoeld voor zorgmedewerkers van andere zorginstellingen dan ziekenhuizen, werkzaam in de regio Hollands Midden. 

Testen voor zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers werken iedere dag met kwetsbare personen. Daarom is het van groot belang dat er duidelijkheid komt of zorgmedewerkers met klachten kunnen blijven werken. Minister Hugo de Jonge heeft op de persconferentie van 31 maart 2020 aangekondigd dat al het zorgpersoneel in Nederland vanaf 6 april 2020, bij klachten, getest moet kunnen worden op corona: “Als we door te testen weten dat zij geen corona hebben kunnen zij aan het werk blijven. Als zij wel corona hebben dan moeten ze thuis blijven en voorkomen we op die manier verdere verspreiding”.

Zorgpersoneel in de regio Hollands-Midden kan voor deze coronatest, op afspraak, terecht bij de coronatest drive-in bij het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp.

Wie kan zich laten testen?

De coronatest drive-in is bedoeld voor zorgmedewerkers met klachten, die werkzaam en/of woonachtig zijn in de regio Hollands Midden. Denk aan medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ. Maar ook huisartsen zijn welkom. Zorgmedewerkers van ziekenhuizen kunnen zich in het eigen ziekenhuis laten testen.

Zorgmedewerkers die kortademig zijn en verkoudheidsklachten hebben, kunnen bellen met hun bedrijfsarts, huisarts of direct met het callcenter van de GGD Hollands Midden (telefoonnummer 085 078 28 78). Via een telefonische intake wordt bepaald of de zorgmedewerker in aanmerking komt voor de test.

Werkwijze

De zorgmedewerker ontvangt na de intake een uitnodiging voor het afnemen van de test in de drive-in. Vervolgens komt de zorgmedewerker op het afgesproken tijdstip met de auto naar Leiderdorp en blijft gedurende de test in de auto zitten. Na de afname analyseren de samenwerkingspartners Alrijne microbiologie en Eurofins | NMDL de test in de laboratoria en delen de uitslag met de GGD.

De zorgmedewerker ontvangt binnen 48 uur na het afnemen van de test de uitslag van de GGD. Indien de test negatief is en er dus geen corona is vastgesteld, ontvangt de geteste medewerker een e-mail met de uitslag. Als de medewerker positief getest is en dus corona heeft, wordt de medewerker gebeld.

Testbeleid

De GGD Hollands Midden krijgt regelmatig de vraag van inwoners of ook zij getest kunnen worden op corona. Kijk voor een toelichting op het huidige testbeleid op de site van het RIVM.

 

Laatste update 20-04-2020


Nieuwsdatum: maandag 06 april 2020

Nieuws