Nieuws
Nieuwe vaccinatieronde tegen verspreiding hepatitis A

Nieuwe vaccinatieronde tegen verspreiding hepatitis A

Nieuwe vaccinatieronde tegen verspreiding hepatitis A

De GGD Hollands Midden voert, sinds donderdag 16 januari 2020 het eerste ziektegeval van hepatitis A in Schoonhoven bekend werd, bron- en contactonderzoek uit. Uit dit onderzoek is op dinsdag 28 januari gebleken dat er wederom een kind besmet is met hepatitis A. Ook in dit geval geldt dat er een relatie te leggen is met de eerdere hepatitis A besmettingen.

Vaccinatie en hygiëneadvies

Het kind is in de tijd dat het besmettelijk was op de basisschool geweest. De GGD Hollands Midden heeft daarom besloten om alle kinderen en medewerkers van de groepen 1 tot en met 3 van de basisschool te vaccineren tegen hepatitis A om ziektegevallen en verspreiding van de ziekte te voorkomen. Het gaat hier om een andere basisschool dan de basisschool waar vorige week is gevaccineerd.

Omdat het kind ook naar de buitenschoolse opvang ging, heeft de GGD besloten om ook de kinderen en medewerkers van de buitenschoolse opvang te vaccineren om hen te beschermen. De GGD vaccineert alleen kinderen en medewerkers die risico hebben gelopen op besmetting.

De vaccinatie wordt in totaal aangeboden aan 102 kinderen en 13 volwassenen.

Daarnaast heeft de GGD Hollands Midden hygiëneadvies gegeven.

Extra maatregelen

Alle ouders van de betrokken kinderen, de medewerkers van de basisschool en de buitenschoolse opvang die gevaccineerd worden, zijn door de GGD Hollands Midden geïnformeerd. De GGD Hollands Midden vaccineert alleen personen die mogelijk een risico hebben gelopen. Kinderen van ouders die geen brief hebben ontvangen, worden dus niet gevaccineerd.

Ervaring

De GGD doet er alles aan om verspreiding van het virus te voorkomen. De artsen doen sinds de uitbraak van Hepatitis A uitgebreid onderzoek en nemen maatregelen. Door consequent preventief te vaccineren en door beter te letten op de hygiëne is de ervaring dat de verspreiding kan worden gestopt. Zo lang de ziekte zich nog verspreid blijft de GGD dus aan het werk.

Kijk voor meer informatie en veel voorkomende vragen en antwoorden op de website van de GGD Hollands Midden.


Nieuwsdatum: donderdag 30 januari 2020

Nieuws