Nieuws
Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Vanaf 16 december 2019 kunnen zwangere vrouwen een vaccinatie krijgen tegen kinkhoest. De vaccinatie wordt uitgevoerd door de Jeugdgezondheidszorg van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Zwangere vrouwen moeten hiervoor zelf een afspraak maken. De prik gaat '22 weken' prik heten. Het vaccin beschermt tegen kinkhoest, difterie en tetanus. 

Waarom een vaccinatie tegen kinkhoest?

Deze vaccinatie beschermt baby's totdat ze zelf alle beschermende vaccinaties hebben gehad.

Kosten

De vaccinatie is opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Er hoeft niet voor betaald te worden.

Wanneer wordt er gevaccineerd?

De vaccinatie is bedoel voor zwangeren vanaf 22 weken zwangerschap. Van 16 december 2019 tot 1 februari 2020 is er echter een overgangsperiode:

  • Zwangere vrouwen die zijn uitgerekend in december 2019 of januari 2020 kunnen een afspraak maken voor de week van 16 december tot 20 december 2019.
  • Zwangere vrouwen die zijn uitgerekend in januari, februari of maart 2020 kunnen een afspraak maken voor januari 2020.

Vanaf 1 februari 2020 kan iedereen vanaf 22 weken zwangerschap een afspraak maken. Dit kan op ieder gewenst moment in de zwangerschap, maar bij voorkeur zo vroeg mogelijk.

Als een zwangere vrouw niet willen wachten tijdens de overgangsperiode, kan zij bij de Reizigersafdeling van de GGD de kinkhoestvaccinatie halen. Er moet dan wel voor betaald worden. Dat kan bijvoorbeeld als iemand in februari of maart is uitgerekend en de 1e mogelijkheid tot vaccineren (begin januari) te laat vindt.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak zijn gegevens van de zwangere vrouw nodig. Deze kunnen via het digitaal ouderportaal worden doorgegeven. Na aanmelding en het invullen van de gegevens krijgt de vrouw een uitnodiging per brief of ze wordt gebeld.

Meer informatie

Meer informatie over de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen kunt u vinden op de website van het RIVM. Daar staan ook vragen en antwoorden. Zwangeren kunt u verwijzen naar de website 22wekenprik.nl.


Nieuwsdatum: maandag 04 november 2019

Nieuws