Nieuws
Kindertelefoon weer landelijke verantwoordelijkheid

Kindertelefoon weer landelijke verantwoordelijkheid

Kindertelefoon weer landelijke verantwoordelijkheid

De diensten van de Kindertelefoon worden vanaf volgend jaar weer door VWS geregeld. Daarmee is er een structurele oplossing voor het financieringsvraagstuk.

Regeling wettelijk niet toegestaan

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor het aanbieden en de betaling van de anonieme ondersteuning op afstand, zoals de Kindertelefoon en de AKJ-vertrouwenspersonen. De VNG betaalde de organisaties namens alle gemeenten vanuit het Gemeentefonds. Maar die regeling is wettelijk niet toegestaan en stopt per 1 januari 2018. Dat betekende dat de Kindertelefoon, Sensoor en het AKJ met 388 gemeenten overeenkomsten moesten sluiten.

Beter collectief gefinancierd

Gemeenten hebben nog geen besluit genomen over de financiering van de Kindertelefoon, Sensoor en het AKJ vanaf 2018. Van Rijn vindt de onzekerheid over de beschikbaarheid van de organisaties te groot. Uit een peiling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) blijkt ook dat 78 procent van de gemeenten van mening is dat de voorzieningen beter collectief gefinancierd kunnen worden. Daarom worden de diensten van de Kindertelefoon vanaf 2018 en verder door het RIjk geregeld.

De Kindertelefoon

De Kindertelefoon biedt gratis en anonieme hulpverlening per telefoon of via chat aan kinderen en jongeren van 8 - 18 jaar met vragen of problemen. Sinds 1 januari 2015 wordt de Kindertelefoon vanuit één centrale organisatie geleid. Bent u benieuwd hoeveel gesprekken er sinds 2011 geregistreerd zijn en welke 3 onderwerpen het meest besproken werden in 2016? Lees het op de website van het Nederlands Jeugdinstituut

 

 


bron: NJI
Nieuwsdatum: maandag 19 juni 2017

Nieuws