Nieuws
Jongeren starten later met seks

Jongeren starten later met seks

Jongeren en seks, iedereen weet dat ze ermee bezig zijn. Maar op welke leeftijd krijgen ze hun eerste tongzoen of gaan ze met elkaar naar bed? Hoe oud zijn ze als ze uit de kast komen en hoe tolerant zijn jongeren eigenlijk naar hun homoseksuele leeftijdsgenoten? De antwoorden op deze en nog vele andere vragen werden op vrijdag 1 december 2017 door de GGD Hollands Midden gepresenteerd tijdens het symposium 'Let’s talk about sex'. De resultaten zijn afkomstig uit het landelijk onderzoek 'Seks onder je 25e'.

De eerste keer

Net zoals de gemiddelde Nederlandse jongere starten de jongeren in Hollands Midden ongeveer een jaar later met hun seksuele carrière in vergelijking met de jongeren die in 2012 deelnamen aan dit landelijk onderzoek. In deze regio gaan jongeren rond hun 15e jaar voor het eerst tongzoenen en ongeveer 2 tot 2,5 jaar later zijn ze pas toe aan die magische eerste keer geslachtsgemeenschap.

Gebruik van anticonceptie

De anticonceptiepil is nog steeds de meest gebruikte vorm van anticonceptie. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van de pil afneemt naarmate de meiden ouder worden. Op de 2e plaats komt het condoom, meer dan de helft van de jongeren gebruikte er een tijdens de laatste keer seks. Zo’n 16% van de jongeren geeft aan ‘voor het zingen de kerk uit te gaan’, hiermee komt deze onbetrouwbare vorm van anticonceptie op de 3e plaats.

Seksuele diversiteit

Tijdens de puberteit ga je op zoek naar wie je bent. Jongeren gaan dan ook experimenteren met relaties: val je bijvoorbeeld op jongens, op meisjes of juist op allebei? Meiden uit deze regio komen gemiddeld tussen hun 14e en 15e levensjaar ‘uit de kast’. Bij de jongens ligt dit rond hun 17e levensjaar. Helaas wordt homoseksualiteit nog niet helemaal geaccepteerd in deze maatschappij. 1 op de 5 meiden en 2 van de 5 jongens keurt het af als 2 jongens op straat elkaar zoenen.

Seks online

Tegenwoordig heeft een groot gedeelte van de seksuele ontwikkeling van jongeren online plaats. Jongeren zoeken naar informatie over relaties en seksualiteit, maken gebruik van datingsites of -apps en versturen elkaar spannende foto’s, filmpjes of berichten via sociale media. Ongeveer 1 op elke 8 jongeren heeft wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf verstuurd. Helaas kunnen jongeren niet goed overzien wat de gevolgen kunnen zijn als zo’n foto of filmpje wordt doorgestuurd. In deze regio geven 3% procent van de jongens en 1% van de meiden aan dat zij zo’n ontvangen filmpje of foto weleens hebben doorgestuurd. Niet altijd zijn jongeren op de hoogte dat het versturen van seksueel getinte beelden of filmpjes van minderjarige jongeren strafbaar is.

Onderzoek 'Seks onder je 25e'.

Het onderzoek 'Seks onder je 25e' vond in 2017 voor de 3e keer plaats. Dit landelijke onderzoek geeft een representatief beeld van de seksuele gezondheid van jongeren van 12 tot 25 jaar. Het onderzoek is uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland in samenwerking met de GGD’en. Voor het eerst zorgden meer dan de helft van de GGD’en, waaronder de GGD Hollands Midden, voor extra respondenten om representatieve cijfers te kunnen geven specifiek voor hun eigen regio. Dit heeft ertoe geleid dat landelijk ruim 20.000 jongeren aan het onderzoek deelnamen, waarvan 1 op de 20 afkomstig is uit deze regio.


Nieuwsdatum: woensdag 06 december 2017

Nieuws