Nieuws
Er is maar één iemand nodig om kindermishandeling te stoppen ...

Er is maar één iemand nodig om kindermishandeling te stoppen ...

Er is maar één iemand nodig om kindermishandeling te stoppen ...

Slachtoffers van kindermishandeling kunnen vaak één iemand aanwijzen die voor hen de cirkel van geweld doorbrak. Eén persoon die bij een vermoeden van kindermishandeling in actie kwam. Zo’n persoon verandert het leven van een mishandeld kind voorgoed.

119.000 kinderen per jaar worden mishandeld

In Nederland worden 119.000 kinderen per jaar mishandeld. Dat is gemiddeld één kind per klas. Veel te veel natuurlijk!

Mishandeling en verwaarlozing

Veel mensen denken bij mishandeling aan slaan en schoppen. Maar ook verwaarlozing is een vorm van kindermishandeling. Er zijn verschillende vormen van mishandeling en verwaarlozing.

Kom in actie!

Mishandelde kinderen ervaren het zwijgen van omstanders als het meest pijnlijk. Het geeft hen het gevoel dat ze er niet toe doen, dat niemand om ze geeft. Mishandelde kinderen durven vaak zelf niet te praten Ze hebben belangrijke anderen in de omgeving nodig die hun signalen opmerken en in actie komen. Familieleden, onderwijzers, buren of clubgenoten bijvoorbeeld. Eén persoon die in actie komt, is al genoeg om het leven van een mishandeld kind voorgoed te veranderen.

Wat kunt u doen?

Veel mensen vinden het lastig om bij een vermoeden van kindermishandeling in actie te komen. Zie ik het wel goed? Vererger ik de onveiligheid van een kind niet als ik me ermee bemoei? Allemaal logische vragen. Maar neem het zekere voor het onzekere. U kunt met het kleinste vermoeden van kindermishandeling contact opnemen met Veilig Thuis via telefoonnummer 0800 2000. Kijk ook op de website Veilig Thuis Hollands Midden. Kijk in ons themadossier Kindermishandeling voor meer informatie over de Wet Meldcode, de Meldcode app en nog veel meer. 


Nieuwsdatum: maandag 14 november 2016

Nieuws