Nieuws
Eerste resultaten onderzoek seksueel gedrag jongeren positief

Eerste resultaten onderzoek seksueel gedrag jongeren positief

Eerste resultaten onderzoek seksueel gedrag jongeren positief

Jongeren beginnen later met seks dan in het verleden, ze vinden seks fijn en het aantal jongeren dat homoseksualiteit afkeurt is gedaald. Grensoverschrijdend gedrag blijft een punt van zorg en dat geldt ook voor sexting.

 

Dat zijn een paar conclusies uit het derde landelijke onderzoek naar seksueel gedrag van jongeren 'Seks onder je 25e'. Ook de GGD Hollands Midden heeft aan dat onderzoek meegewerkt.

 

Hoeveel jongeren versturen nu echt naaktfoto’s of -filmpjes van zichzelf? Hoe groot is het probleem van seksuele grensoverschrijding onder jongeren? Hoe goed beschermen jongeren zich tegen zwangerschap en soa tegenwoordig? En hoe staan jongeren anno 2017 tegenover homoseksualiteit? Dit zijn een aantal onderwerpen waarop jongeren van 12 tot 25 jaar bevraagd zijn tijdens het grootschalige onderzoek ‘Seks onder je 25e‘.

Positieve ontwikkelingen

In vergelijking met de landelijke uitkomsten verschillen die van jongeren uit Hollands Midden niet veel. Jongeren hebben tussen hun 18e en 19e voor de eerste geslachtsgemeenschap, dat was in 2012 nog  rond het 17e jaar. Dit is een gunstige ontwikkeling, omdat ‘oudere’ jongeren weerbaarder zijn. Dat wil zeggen ze zijn beter in staat zich te beschermen tegen soa en ongeplande zwangerschappen. Daarnaast geeft 95% van de jongens en 91% van de meisjes in Hollands Midden aan te genieten van seks.

 

Jongeren in Hollands Midden zijn toleranter geworden naar jongens die in het openbaar met elkaar zoenen. Eén op de vijf jongens en één op de tien meisjes geeft aan dit een probleem te vinden, terwijl dit in 2012 nog de helft van de jongens en een kwart van de meisjes was.

Punten van aandacht

Extra aandacht en voorlichting blijven nodig voor jongeren die op jonge leeftijd hun eerste seksuele ervaringen hebben en dan minder weerbaar zijn.

 

Ook moet er aandacht blijven voor jongeren die te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Al blijkt dat in onze regio het aantal jongeren dat dit overkomt iets is gedaald. Drie procent van de jongens en bijna vijftien procent van de meisjes geeft aan dit gedrag te hebben ervaren.

 

Verder is te zien dat meer jongeren aan sexting doen; het versturen van seksueel getinte beelden, filmpjes of teksten via internet of sociale media. Bijna 17 procent van de jongens en 15 procent van de meisjes hebben in het afgelopen half jaar een naaktfoto of seksfilmpje aan iemand gestuurd. Het is belangrijk dat hier aandacht voor is, want één op de vijf jongens en ruim de helft van de meisjes heeft een negatieve ervaring met sexting. Het gaat dan vaak om het delen van die beelden met derden.

Derde landelijk onderzoek

Het onderzoek ‘Seks onder je 25e’ is een groot landelijk onderzoek naar het seksuele gedrag van jongeren van 12 - 25 jaar. Dat heeft nu voor de derde keer plaatsgehad, de twee vorige onderzoeken hadden plaats in 2005 en 2012.

 

Aan deze derde editie hebben op landelijk niveau onder meer Rutgers en SOA AIDS Nederland meegewerkt en op regionaal niveau vijftien GGD’en, waaronder de GGD Hollands Midden. Landelijk hebben 20.500 jongeren aan het onderzoek meegedaan, in Hollands Midden waren dat 1.089 jongeren. In Hollands Midden heeft, in vergelijking met andere regio’s, een hoog percentage jongeren gereageerd op het verzoek om aan het onderzoek mee te doen. Veel uitkomsten op landelijk niveau zijn qua percentage gelijk aan de uitkomsten voor Hollands Midden.

Hoe verder met de resultaten

Voor alle professionals die in deze regio te maken hebben met jongeren organiseert GGD Hollands Midden op vrijdag 1 december 2017 een symposium waar alle regionale resultaten gepresenteerd zullen worden. Voor dit symposium worden docenten, medewerkers jeugd- en jongerenwerk, Jeugd- en Gezinsteams, verantwoordelijke gemeenteambtenaren, sportclubs, etc. uitgenodigd.

 

Tijdens dat symposium gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over mogelijkheden om in Hollands Midden met de resultaten aan de slag te gaan. Komende maanden volgt meer informatie over dat symposium, maar belangstellenden kunnen de datum nu alvast noteren.


Nieuwsdatum: woensdag 21 juni 2017

Nieuws