Nieuws
Eerste resultaten corona test drive-in voor zorgmedewerkers

Eerste resultaten corona test drive-in voor zorgmedewerkers

Eerste resultaten corona test drive-in voor zorgmedewerkers

Vanaf 6 april 2020 voert de GGD Hollands Midden testen uit bij zorgmedewerkers met klachten die passen bij corona. Hiervoor is een coronatest drive-in bij het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp ingericht. De GGD Hollands Midden, SCAL Medische Diagnostiek en het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp werken hierin samen. De eerste resultaten van de teststraat laten zien dat 82% van de geteste zorgmedewerkers gelukkig geen corona heeft en dus, waar mogelijk, weer aan het werk kan. 

Testen voor zorgmedewerkers

Niek Wille, manager GGD en verantwoordelijk voor de drive-in: 'Zorgmedewerkers werken iedere dag met kwetsbare personen en zijn nu extra hard nodig. Daarom is het van groot belang dat zij getest worden en het duidelijk wordt of zij corona (COVID-19) hebben. Als het geen corona is, kunnen zij bijvoorbeeld met lichte klachten weer aan het werk.'

Uitbreiding van aantal testen

Wille benadrukt: 'De groep zorgmedewerkers die getest kan worden, breidt zich iedere week uit. In het testbeleid wordt uitgegaan van schaarste. Dit betekent dat wij met name in het begin slechts een beperkt aantal testen beschikbaar hadden en daardoor, op aanwijzing van VWS, moesten prioriteren wie er wel en niet getest kon worden. Nu wij steeds meer testkits tot onze beschikking krijgen, kunnen wij ook meer zorgmedewerkers testen. Op dit moment kunnen wij dagelijks 120 tot 150 personen testen.' Een actueel overzicht van de groepen zorgmedewerkers die getest kunnen worden is te vinden op de website van de GGD Hollands Midden.

Resultaten van 7 tot en met 19 april 2020

Sinds 7 april hebben wij 937 zorgmedewerkers getest. Hiervan zijn 167 personen positief getest, wat betekent dat zij corona hebben. We hebben deze personen persoonlijk geïnformeerd en advies gegeven over de quarantainemaatregelen. Dit cijfer betekent ook dat 770 zorgmedewerkers met klachten die lijken op corona, negatief getest zijn. Zij hebben dus geen corona en kunnen weer, als de klachten het toelaten, aan het werk.


Fig. 1: Deze grafiek laat het percentage positieve tests zien van zorgpersoneel in de test drive-in bij het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp.

De stijging in het aantal positieve testen na 9 april kan worden verklaard doordat enkele dagen na de start van de test drive-in, ook zorgpersoneel met koorts ook getest mocht worden. Koorts is een belangrijk symptoom van corona. Wille licht toe: 'Het komt voor ons dan ook niet als verrassing dat met het toevoegen van deze groep, meer zorgpersoneel corona (COVID-19) blijkt te hebben.'

Telefonische bereikbaarheid verbeterd

In de eerste dagen hebben we problemen gehad met de telefonische bereikbaarheid van het callcenter waar zorgmedewerkers zich kunnen aanmelden. Hierdoor heeft zorgpersoneel dat getest wilde worden lang in de wacht gestaan. We hebben dit opgelost door het aanmeldproces te vereenvoudigen en de telefoniecapaciteit uit te breiden. Afgelopen week stonden zorgmedewerkers hierdoor niet langer dan 3,5 minuut in de wacht. We doen ons best de wachttijd nog korter te maken.

Aanmeldprocedure opnieuw onder de aandacht gebracht

Wij zien dat wij dagelijks minder testen afnemen dan dat wij aankunnen. De capaciteit van de coronatest drive-in wordt dus nog niet volledig benut door zorgmedewerkers. Daarom hebben wij de mogelijkheid om personeel te laten testen en de uitleg over de aanmeldprocedure opnieuw onder de aandacht gebracht van zorginstellingen.

Testbeleid inwoners

Wij krijgen regelmatig vragen binnen van inwoners met de vraag of ook zij getest kunnen worden op corona. Kijk voor een toelichting op het huidige testbeleid op de site van het RIVM.

Filmpje test drive-in

 


Nieuwsdatum: maandag 20 april 2020

Nieuws