Nieuws
Drug 4-FA per april 2017 verboden
Dit is een verlopen item

Drug 4-FA per april 2017 verboden

In verband met het hoge gezondheidsrisico van 4-fluoramfetamine (4-FA) wordt dit middel per 1 april 2017 verboden. Dat heeft de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mede namens de minister van Veiligheid en Justitie besloten.

 

4-FA is een zogenaamde nieuwe psychoactieve stof (NPS). Het lijkt op amfetamine (speed) en MDMA (ecstasy), maar is mogelijk nog gevaarlijker. Het middel wordt voornamelijk als uitgaansdrug gebruikt. De effecten van 4-FA zitten tussen die van ecstasy en amfetamine in en gebruikers omschrijven het ook wel als ecstasy-light. Ze hebben het gevoel beter controle over zichzelf te hebben dan bijvoorbeeld bij het gebruik van MDMA of amfetamine. 

 

De afgelopen jaren is er een stijgende trend in het gebruik van 4-FA in Nederland. Daarmee komen er ook steeds meer voorbeelden van (ernstige) gezondheidsschade naar voren. 

Levensbedreigende situaties

Een groot risico aan het gebruik van 4-FA is dat de klachten die gebruikers ervaren in het begin vrij mild van aard zijn, in het bijzonder (lichte) hoofdpijn en een (lichte) verhoging van de bloeddruk, maar onverwacht snel kunnen omslaan in levensbedreigende situaties. Recente incidenten wijzen erop dat er grote gezondheidsrisico’s zitten aan het gebruik ervan, waaronder hartproblemen en hersenbloedingen. Op EHBO-posten komen steeds meer patiënten binnen die de designerdrug 4-fluor-amfetamine (4-FA) hebben gebruikt. 

Meer informatie over 4-FA

Meer informatie over 4-FA is te vinden in de factsheet 4-FA van het Trimbos-instituut.

 

Foto: Trimbos-instituut


Nieuwsdatum: vrijdag 09 december 2016

Nieuws