Nieuws
De MediaDiamant: Wegwijs in Mediaopvoeding

De MediaDiamant: Wegwijs in Mediaopvoeding

De MediaDiamant: Wegwijs in Mediaopvoeding

Veel ouders vragen zich weleens af of zij de digitale opvoeding van hun kinderen goed aanpakken. De MediaDiamant:Wegwijs in mediaopvoeding kan hen hierbij helpen.

 

De MediaDiamant is een opvoedmodel dat is ontwikkeld door verschillende Nederlandse experts in mediaopvoeding. Het is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

 

De MediaDiamant is opgebouwd uit 5 kanten die samen de belangrijkste onderdelen van de mediaopvoeding vormen:

  • Plezier: Aan media beleven kinderen op verschillende manieren plezier, bijvoorbeeld door te genieten van leuke en leerzame content of door creatief bezig te zijn met media.
  • Veiligheid: Via media krijgen kinderen van alles te zien, ook dingen die nog niet geschikt zijn of tot risico’s leiden. Filters, goede begeleiding en duidelijke afspraken zorgen ervoor dat een kind media veilig kan gebruiken.
  • Samen: Samen bezig zijn met media zorgt voor plezier en veiligheid. Ouder houden zicht op wat hun kind te zien krijgt en de media-ervaringen worden iets om samen te delen.
  • Inhoud: Media ontwikkelen zich razendsnel. Het is belangrijk dat media aansluiten bij de belangstelling, kennis en het ontwikkelniveau van kinderen, er aantrekkelijk uitzien en veilig en makkelijk te gebruiken zijn.
  • Balans: Veel ouders willen weten hoeveel tijd hun kind dagelijks aan media mag besteden, en waar de grens ligt. Hier zijn geen officiële richtlijnen voor: het is vooral belangrijk dat media één van de, dus niet de enige, activiteiten is waar hun kind dagelijks mee bezig is.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna 4 op de 10 ouders hulp kunnen gebruiken bij mediaopvoeding. Ouders geven aan dat zij tips en adviezen prettig vinden omdat zij zelf nog onvoldoende hebben nagedacht over hoe zij de mediaopvoeding willen aanpakken, nieuwe inzichten willen opdoen en verwachten dat zij bij het opgroeien van hun kind tegen nieuwe aspecten van de mediaopvoeding aanlopen.

Meer informatie voor professionals

Meer informatie en concrete tips over hoe je de MediaDiamant als professional in de praktijk kunt gebruiken, vindt u op www.mediawijzer.net/mediadiamant


bron: Mediawijzer.net
Nieuwsdatum: woensdag 29 maart 2017

Nieuws