Nieuws
​Meningokokken, hoe zit het eigenlijk?

​Meningokokken, hoe zit het eigenlijk?

​Meningokokken, hoe zit het eigenlijk?

De bescherming van de vaccinatie tegen de meningokokken is in 2018 uitgebreid. Wilt u meer weten over de meningokokkenziekte of krijgt u hierover vragen? Lees de veel gestelde vragen (en antwoorden) over meningokokken.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. De ziekte kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Hoe krijgt u een meningokokkenziekte?

U kunt de bacterie bij u dragen, maar meestal wordt u hier niet ziek van. De bacterie wordt door hoesten, niezen of zoenen van mens op mens overgedragen.

De kans om de ziekte te krijgen is gelukkig klein, er is op dit moment geen sprake van een uitbraak. Wel wordt er landelijk een stijging gezien van het aantal patiënten met meningokokkenziekte type W.

Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen, maar de ziekte komt vaker voor bij kinderen tussen 1 en 4 jaar oud, jongeren tussen de 14 en 20 jaar en mensen van boven de 60 jaar.

Wie worden gevaccineerd?

Kinderen van 14 maanden krijgen sinds 1 mei 2018 via het Rijksvaccinatieprogramma het Men ACWY vaccin aangeboden.

Jongeren geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 krijgen het vaccin aangeboden tussen 1 oktober en 30 november 2018. Hierover volgt na de zomer meer informatie en jongeren ontvangen een uitnodiging.

Wat als u een ouder kind of uzelf wil laten inenten?

Maak een afspraak bij een vaccinatiecentrum zoals het GGD-reizigersspreekuur of bij de huisarts. U moet de vaccinatie dan wel zelf betalen. Momenteel is er veel vraag naar het vaccin, daarom kan het enige tijd duren voordat u terecht kunt voor een afspraak.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma op de website van het RIVM of lees meer over het GGD reizigersspreekuur op de website van de GGDHM.


Nieuwsdatum: vrijdag 01 juni 2018

Nieuws